pondělí 24. března 2014

Obezita díky pitnému režimu

Agentura GfK před necelými dvěma týdny zpřístupnila České televizi data z výzkumu, který objasňuje stav obezity v Česku. Ze získaných dat vychází, že Češi trpí obezitou více než Američané. Kde se ta kila berou? Mimo nadměrné množství potravin a nedostatek pohybu přispívají i slazené limonády a ochucené minerálky.

Tekuté bonbóny
Všichni vědí, že by měli za den vypít minimálně dva litry tekutin. Tento fakt si každý řeší po svém. Někdo vypije litr a půl piva, někdo tři litry vody a jiný si tekutiny doplňuje pouze sladkými limonádami. Milovníci ochucených nápojů ale často zapomínají, že v půl litru ovocného džusu vypijí tolik kalorií, že by už nepotřebovali obědvat. Knedlo-vepřo-zelo přesto s chutí spořádají.

Roste to rychle
Ženy, které pracují v kanceláři a nesportují, potřebují denně příjem přibližně 1 600 kcal, tedy cca čtrnáct středních banánů. Mužům, kteří také pracují v sedě a nehýbou se, stačí okolo 2 000 kcal. Dva litry kupovaného slazeného ledového zeleného čaje v lahvi obsahuje téměř 400 kcal, to je jako byste snědli necelé čtyři bílé rohlíky, půl kila bílých hroznů nebo tři čtvrtiny mléčné čokolády Milka.

Podle dat Českého statistického úřadu vypil za rok 2012 každý Čech 104 litrů limonád. K přibrání jednoho kilogramu je třeba nasbírat zhruba 7 000 kcal. Po vypití 104 litrů koly ztloustnete, pokud nezvýšíte výdaj energie, o 6,4 kg. Kdybyste 90 dnů pili 2 litry koly denně, hladce za tu dobu nabudete o 11, 5 kg. Nedaří-li se vám zhubnout, možná váš problém tkví právě ve sladkém pití. V grafu najdete odpověď na to, kolik kilogramů byste ztloustli, kdybyste 90 dnů pili místo vody pouze limonády.

Informace ke grafu:

Graf obsahuje také informace o vínu, pivu a Activii. Názvy nápojů jsou v zjednodušené. Jejich celé znění najdete v tabulce Nápoje.








Žádné komentáře:

Okomentovat